Op 15 maart 2023 kies je een lid van een politieke partij die je bij winst de komende 4 jaar vertegenwoordigt in de Provinciale Staten. In Noord-Brabant zijn er 55 Statenleden. Zij hebben 3 belangrijke taken. Ze kiezen de Gedeputeerde Staten, dit is het dagelijkse bestuur van de provincie. Daarnaast controleren de Statenleden deze Gedeputeerde Staten. En ze kiezen de leden van de  landelijke Eerste Kamer. Het is dus belangrijk dat je gaat stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Met jouw stem bepaal je dus ook hoe de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer eruit komt te zien.

Brabant kiest

Er zijn maar liefst 20 partijen waarop je 15 maart kunt stemmen. Door te stemmen heb je invloed op hoe alles de komende jaren in Noord-Brabant wordt geregeld. Bijvoorbeeld over provinciale wegen, fietspaden, duurzame energie en ruimte voor natuur, wonen, recreatie en industrie. Er valt echt iets te kiezen in Noord-Brabant. Maar wat precies? Vanaf 10 februari bieden we je een kort overzicht van de deelnemende partijen die je graag uitleggen waar zij voor staan.

Waterschapsverkiezingen

Voor de verkiezingen op woensdag 15 maart 2023 ontvang je van jouw gemeenten een stempas voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarnaast ontvang je ook een stembiljet voor de Waterschapsverkiezingen. Lees meer over de Waterschapsverkiezingen.

Stemwijzer

Vind je het lastig om te bepalen op wie je gaat stemmen? Vanaf 10 februari kun je hiervoor 2 stemwijzers gebruiken: Stemwijzer Prodemos en MijnStem stemhulp.

Stempas

Uiterlijk 2 weken voor de verkiezingen ontvang je per post vanuit de gemeente waar je bent ingeschreven je stempas. Heb je geen stempas ontvangen of ben je deze kwijt? Vraag dan een nieuwe aan bij je gemeente. 

Stemlokaal

Wil je weten waar een stemlokaal is bij jou in de buurt? Kijk dan op waarismijnstemlokaal.nl

Contact

Praktische informatie